Wino portugalskie

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich potraw.

Wino rumuńskie

Jakie wino pasuje do past?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić także z winem różowym.

wino w kartonie

Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara zasada mówi, że do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana czy też z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.