nowa restauracja włoska w Krakowie
|Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród szerokich wariantów, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, kolorów oraz spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Polakom włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie posiłki
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. italian food Krakow Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film